Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Επιζήμιες Τεχνικές Φωνητικής

  Είναι καιρός που το internet ως πηγή πληροφόρησης χρησιμοποιείται από αυτούς που ενδιαφέρονται να μάθουν σωστή φωνητική τεχνική ειδικά όσοι έχουν ήδη κάποια τεχνικά στοιχεία. Έτσι όπως ο καθένας μπορεί να ψάξει και να βρει αυτά που τον ενδιαφέρουν, μπορεί κι ο καθένας να εκθέσει την άποψή του περί φωνητικής τεχνικής και αυτό δεν είναι κάτι το αθέμιτο αλλά χρειάζεται προσοχή.

   Οι απόψεις-γνώσεις που μπορούν να προσφέρονται με απόλυτη ελευθερία μέσω του internet, (αλλά και μέσο της βιβλιογραφίας) πρέπει να εξετάζονται βαθέως και να διασταυρώνονται από τους ενδιαφερόμενους μαθητές (ακόμα και καθηγητές) ώστε να προωθείται η καλύτερη δυνατή γνώση.
 
   Κατά καιρούς στην πορεία μας, ως Studio Phonetics, συναντάμε μαθητές οι οποίοι εκτός από την κοινή πορεία που έχουμε ως εκπαιδευτής-εκπαιδευόμενος μέσω των μαθημάτων, αναζητούν να κατανοήσουν την φωνητική τεχνική εφαρμόζοντας παραδείγματα από το internet (είναι και η εικόνα που τα καθιστά πιο εφαρμόσιμα) με αποτέλεσμα να μπερδεύονται και θεωρητικά και πρακτικά, χωρίς να το κατανοούν.

  Λόγω λοιπόν αυτού του κυκεώνα πληροφοριών το Studio δραστηριοποιείται μέσω του blog μας έτσι ώστε οι εκπαιδευόμενοί μας να γνωρίζουν θεωρητικώς και πρακτικώς τις θέσεις μας περί φωνητικής και μαζί με την πρακτική-μαθήματα που κάνουμε στο Studio να τους οδηγούμε με ασφαλή τρόπο προς τη μάθηση και τη σωστή φώνηση γιατί αν ενδεχομένως η φωνή υποστεί βλάβη από επιζήμια τεχνική μπορεί να καταστεί μερικές φορές έως και ανεπανόρθωτη.

  Ξεκινώντας σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τις επιζήμιες τεχνικές φώνησης και θα θέσουμε ένα αρχικό πλαίσιο ώστε να εκθέσουμε στην πορεία περισσότερα θέματα.

 1. Τα επιζήμια αποτελέσματα της Flat-Tongued τεχνικής. (Πηγή άρθρου: David Jones, προσαρμογή: Μιχάλης Σμέρος)

  Πολλοί δάσκαλοι και τραγουδιστές, μπερδεύονται σχετικά με την σωστή θέση της γλώσσας στο τραγούδι. Η τεχνική της επίπεδης γλώσσας παρουσιάζεται σαν μία τεχνική φώνησης. Είναι όμως μία μη παραγωγική και μάταιη προσπάθεια υγιούς φώνησης. Είναι εσφαλμένη και επιζήμια.

  Και εξηγούμε.. εάν η γλώσσα είναι επίπεδη στη θέση που υποδεικνύει η τεχνική, τότε η μάζα των μυών στο πίσω μέρος της (στην ρίζα της), καλύπτουν τον λαρυγγικό φάρυγγα. Έτσι γεμίζει το πρωτεύον αντηχείο-συντονιστής (λαρυγγικός φάρυγγας) με την μάζα της γλώσσας, και αυτό μπορεί να συγκριθεί με το να έχουμε βάλει ένα κομμάτι βαμβάκι στο λαιμό μας και να προσπαθούμε να μιλήσουμε. Επίσης με αυτή την τεχνική δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί λειτουργική ρινική αντήχηση. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι η σωστή ρινική αντήχηση (όχι ένρινη φωνή) είναι η μόνη περίπτωση που απελευθερώνει εντελώς την ένταση στη ρίζα της γλώσσας και κατά προέκταση στον λάρυγγα και τις φωνητικές χορδές.

  Στην τεχνική της επίπεδης γλώσσας δεν επιτρέπεται στον τραγουδιστή μια λειτουργική αλλαγή των αντηχείων ειδικά στις ασκήσεις με κλίμακες ή arpeggio. Επίσης η ρίζα της γλώσσας δημιουργεί άμεση πίεση ή στρες στις φωνητικές χορδές. Μετά από ακρόαση ενός τραγουδιστή που χρησιμοποιεί αυτή την καταστροφική τεχνική, καθίσταται προφανές ότι δεν χρησιμοποιεί σωστά τις φωνητικές του χορδές. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει σωστή μετάβαση στον τομέα της φωνής κεφαλής. Η απώλεια υψηλών τόνων είναι συνήθες σε μια τέτοια προσέγγιση στο τραγούδι.
  Όταν η γλώσσα είναι πολύ επίπεδη, τότε ο τραγουδιστής πιέζει τη φωνή του ανεβαίνοντας προς τους υψηλότερους τόνους με τεράστια ποσά υπογλωττιδικής πίεσης. Αυτή η πίεση ερεθίζει τις φωνητικές χορδές και το αποτέλεσμα είναι συνήθως βραχνάδα και η ανικανότητα υγιούς φώνησης.

  Ας επισημάνουμε σε καθηγητές και μαθητές ότι εκείνοι που επιδιώκουν μια τέτοια τεχνική για να λάβουν μια «δυνατότερη φώνηση» (αυτό το είδος του ήχου είναι μεγάλο μόνο σε ένα μικρό δωμάτιο και πολύ μικρότερο σε ένα θέατρο) μπορεί να καταστρέψουν την φωνή τους. Και τονίζουμε πως η φωνή από την φύση της μπορεί να έχει αμυντικούς μηχανισμούς που επουλώνουν τις διαταραχές μιας κακής φώνησης αλλά και προειδοποιούν όταν η φώνηση δεν είναι υγιής. Σε βάθος χρόνου βέβαια μία κακή φώνηση με την χρησιμοποίηση τεχνικών όπως η παραπάνω μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτα αποτελέσματα.

  Στο επόμενο άρθρο μας θα μιλήσουμε και για άλλες επιζήμιες τεχνικές καθώς και θα παρουσιάσουμε την ανατομία του λάρυγγα για την κατανόηση πολλών και ενδιαφερόντων πραγμάτων τα οποία εφαρμόζουμε στο τραγούδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου